Menu

Stoofpot van ossenstaart met truffel

Stoofpot van ossenstaart met truffel

Printen

Werkwijze

Snijd alle groenten, behalve de aardappelen en bloemkool grof. Schil de aardappelen en verdeel de bloemkool in roosjes. 
Laat in een stoofpot de boter kleuren en bak het vlees aan. 
Voeg de groenten toe, laat ze enkele minuten meestoven, en doe de kruiden erbij.
Zet het geheel onder in de witte en rode wijn.
Laat gemiddeld vier uur stoven, afgedekt. Het vlees moet lang en langzaam garen, tot het van het bot valt. 
Haal nadien het vlees uit de pan en verwijder het resterende vlees van de botten.
Giet de inhoud van de pan door een zeef, zodat de groenten gescheiden worden van het vocht. 
Doe het vocht in een kleine pan en laat het inkoken tot een derde van het volume. Kruid het met peper en zout, laat het nog even zachtjes pruttelen en werk af met enkele vlokjes koude boter. Dat geeft de saus een mooie, ronde smaak.
Roer het vlees eronder en kruid het geheel met peper en zout. 
Kook ondertussen de aardappelen en bloemkool gaar. Giet het water af en voeg de groenten bij elkaar.
Warm de melk en de boter samen op, totdat de boter is gesmolten. Voeg dat bij de aardappelen en bloemkool. Pureer alles met een staafmixer tot je een luchtige zalf bekomt. Werk af met peper en zout, nootmuskaat en een scheutje olijfolie. 
Schep de puree in het bord, dresseer er het stoofpotje bovenop en schilfer er de truffel over.