Menu

Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen

Printen

Werkwijze

Gevulde kalkoen
1. eerste gaartijd
Bak de kalkoen - zonder aluminiumfolie - op zijn rug in een oven van 220°C. Zo krijgt het vlees een mooi kleurtje.
2. tweede gaartijd
Verlaag je oven naar 180°C. Dek de kalkoen af met aluminiumfolie en bedruip hem af en toe met bakvocht.
3. gaarheid controleren:
Prik met een breinaald voorzichtig in het midden van de kalkoen, tot in de vulling. Voelt de punt warm aan als je hem er weer uithaalt? Dan is de kalkoen gaar.

Niet gevulde kalkoen:
1. eerste gaartijd
Bak de kalkoen - zonder aluminiumfolie - op zijn rug in een oven van 220°C. Zo krijgt het vlees een mooi kleurtje.
2. tweede gaartijd
Verdeel je tweede gaartijd in 3. Tijdens het eerste deel bak je hem aan de zijkant, tijdens het tweede deel op zijn rug en tijdens het derde deel op de andere zijkant.Verlaag je oven naar 180°C. Dek de kalkoen af met aluminiumfolie en bedruip hem af en toe met bakvocht.
3. gaarheid controleren:
Prik met een breinaald voorzichtig in het dikste deel van de bouten. Is het sap dat eruit loopt niet meer roze? Dan is de kalkoen gaar.

Gewicht kalkoen         Eerste gaartijd op 220°C           Tweede gaartijd op 180°C
2 tot 3,5 kg                                 40 min                                    1u tot 1,5u
3,5 tot 5,5 kg                              40 min                                   1,5u tot 2,5u
5,5 tot 7 kg                                 40 min                                   2,5u tot 3u
7 tot 9 kg                                    50 min                                   3u tot 3,5u
9 tot 11 kg                                  50 min                                   3,5u tot 4u 
Voor de saus:
1. Haal de kalkoen uit de braadslee en schraap het aanbaksel in een sauspotje en zet op het vuur 
2. Laat warm worden en voeg dan de fond toe
3. Laat inkoken, voeg eventueel beetje room toe en naar keuze een beetje port of sherry of rode wijn toe
4. Giet saus door een zeef en laat terug inkoken
5. Voeg enkele blokjes koude boter toe en kruid eventueel bij met peper en zout
6. Smakelijk