Beef Wellington voor 2
PrintenWerkwijze
Leg de gedroogde paddenstoelen in 150 ml kokend water en wacht 10 min. Droog ze dan goed af en snijd ze heel fijn. Zet opzij. Snij de takjes van 1 steeltje rozemarijn fijn, leg dit op een groot bord en kruid met peper en zeezout. Rol hierin het vlees zodat het overal goed bedekt is met de kruiden. Voeg 1 el olie toe in een pan op medium vuur. Kneus de knoflooktenen zachtjes en bak deze in de pan. Voeg nu het vlees toe en bak rondom aan voor 5 min. Haal uit de pan en laat afkoelen. Maak de pan schoon en verwarm terug op medium vuur. Pel en snij de ui grof en druk de reeds gebakken knoflooktenen uit en voeg toe. Voeg de rest van de fijngesneden rozemarijn toe en voeg de paddenstoelen toe. Giet het sap van het vlees in de pan en voeg de gedroogde paddenstoelen toe en de worcestershire. Bak voor 15 minuten of tot alles zacht is en begint te karameliseren, roer regelmatig. Stop alles in een blender met enkele druppels truffelolie (als je dit gebruikt) en blend tot een smeerbare structuur. Breng op smaak met peper en zout.
Maak het deeg door het ei met de melk en de bloem, spinazie en een mespunt peper en zout te mengen tot een mooi homogeen geheel. Bak het deeg in een 28cm pan op het vuur tot mooie ronde pannenkoek in de olijfolie. Laat deze afkoelen op een bord. Je kan de rest van het deeg bewaren en pannenkoeken bakken voor het ontbijt.
Verwarm de oven voor op 220°C. Nu is het tijd om alles mooi samen te voegen. Plaats een groot stuk plastiek folie op een schoon aanrecht en plaats de pannenkoek erop. Smeer 1 el mosterd en de paddenstoelen paté uit in een mooie laag en laat een boord van 1 cm vrij. Zet nu het gekoeld vlees in het midden van de pannenkoeken en rol het mooi op met behulp van de folie tot een mooi pakketje.
Verstuif een beetje bloem op een schoon aanrecht en snij het bladerdeeg in de helft door. Verwijder dan de folie van het pannenkoek pakketje en plaats dit op 1 helft van de bladerdeeg. Kluts het ei en borstel deze over de het bladerdeeg en over het pakketje. Plaats dan de andere helft van het bladerdeeg hiervoer en duw goed aan alsof je een grote ravioli maakt. Maak met een vork strepen in de uiteinden van het deeg zodat je een mooi pakketje krijgt. Je kan eventueel ook mooie blaadjes maken voor bovenop het pakketje. Borstel alles nogmaals met het geklutste ei. Zet dit over op een grote bakplaat al ingesmeerd met boter. Maak je dit op voorhand? Haal het dan 1 uur voor serveren uit de koelkast. Bak de Wellington op de braadslee op de bodem van de oven voor 25 min of tot het deeg vanboven goudbruin gebakken is en crispy onderaan voor een mooi sappige rosbef.
Maak ondertussen de gravy, saus. Pel en snij de ui grof en bak deze in een pan op medium vuur samen met de tijmblaadjes. Bak voor 20 min, roer af en toe, voeg dan de jam of chocolade toe en bak tot donker en glanzend. Voeg de madeira toe en flambeer, voeg dan de bloem toe, gevolgd door de bouillon en een beetje van het vocht van de gedroogde paddenstoelen. Laat dit koken tot de gewenste dikte, mix dan met een staafmixer en giet het door een ziftje.
Laat de Wellington 5 min. rusten voor het serveren en serveer met de saus. Super lekker met gestoomde groene groenten of nog toepasselijker wit love.
Laat de Wellington 5 min. rusten voor het serveren en serveer met de saus. Super lekker met gestoomde groene groenten of nog toepasselijker wit love.