Menu

Pasen

Pasen

Gepost op: 30 Mar 2022

Paasfeesten in Leuven: echte folklore

De Paasfeesten van Leuven zijn een internationaal folklorefestival dat plaatsvindt elk paasweekend van vrijdag tot en met maandag. Vroeger gebruikte het de slogan "internationale volksdans en volksmuziek" naast de naam Paasfeesten, sinds 2015 is er de slogan "Dans kleurt de Lente". De organisatie is in handen van Paasfeesten-Leuven vzw (vroeger Festivalcomité), in nauwe samenwerking met Stad Leuven.
De eerste Paasfeesten met volksdansfestival werden georganiseerd in 1975 door een aantal liefhebbers van volkskunst en folklore. Het festival had succes en dus werd het een jaarlijks gebeuren.

Het festival vindt zijn roots vanuit twee verschillende activiteiten. Sinds 1968 waren er feesten in Leuven tijdens het paasweekeinde, sinds 1969 werd er ook een paaslam versneden, maar dit nog zonder folklore. In de zomer van 1968 werden door volkskunstgroep Reuzegom voor het eerst internationale volksdansgroepen uitgenodigd in Leuven, alsook in 1970. In 1973 werd er reeds een volksdansfestival georganiseerd in Kessel-Lo in het kader van lentefeesten. In 1975 werden beide voorlopers gecombineerd tot de Paasfeesten zoals we ze nu nog kennen, al werden die nog aantal jaren "Internationaal Lentefeest van de volkscultuur" genoemd, en later de "Internationale Folklorefeesten". In 2019 werd dan ook de 45ste editie van de Paasfeesten in de huidige vorm gevierd.

Naast de activiteiten op straten en pleinen in de stad, waren er telkens ook festivalvoorstellingen, die vonden in de beginjaren (1977-1981) plaats in de grote aula van de KUL (Hogeschoolplein). In 1982 werd voor de eerste keer het festival geconcentreerd in een grote verwarmde tent op het Ladeuzeplein, in het midden van de stad. Dit zorgde voor meer bekendheid en sindsdien staat het festival op de wereldkaart. Doordat het plein opnieuw aangelegd werd van 1988 tot 1990, moest er een nieuwe locatie gezocht worden en zodoende week het festival tweetal jaar uit naar een feesttent op de Bruul (1988, 1989), daarna naar de Rijschool, officiële feestzaal van de stad Leuven. Sinds 2018 worden op zaterdag ook volksmuziekgroepen uitgenodigd om voor extra animatie in het stadscentrum te zorgen, naast de aanwezige dansgroepen.

Sinds Slagerij Rondou de slagerij van Roger Dormaels zaliger overnam, verzorgen wij ook het versnijden van het lamsvlees en het leveren van het lamsvlees voor deze feesten. Kom zeker eens een stukje proeven in het centrum van Leuven. Gezelligheid troef.

Sinds het jaar 2000 werden de Paasfeesten ook erkend als volkskunstfestival door de Belgische tak van CIOFF (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d´Arts Traditionnels), een internationale organisatie die afhangt van UNESCO.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Paasfeesten_Leuven