Menu

Wildseizoen is van start gegaan!

Wildseizoen is van start gegaan!

Gepost op: 9 Oct 2018

Haarwild en vederwild

Heel veel jaren was de jacht een noodzakelijke bezigheid om te overleven. Maar met de jaren werd de jager een boer. De jacht bleef een belangrijke rol spelen in de voedselvoorziening want ze was nodig ter aanvulling van de wisselvallige oogsten van de landbouw. Nu is de jacht vooral belangrijk voor het behoud van het wild en voor de eetcultuur. Maar zonder een geldige jacht-akte kan dit niet. Dit houdt in dat behalve kennis van de natuur, de dieren en de wapenwet ook vaardigheid in het bereiden van wild vereist is. Wild is al iets moeilijker om klaar te maken maar met de juiste uitleg lukt het zelfs een beginnende kok om er iets lekkers van te maken. Zeker als je kwaliteitsvolle producten gebruikt. 

Wij werken enkel met inlands haarwild vanuit de streek van Oignies in het puntje van Henegouwen. Daar is jager-slager Eddy Buchet gekend om zijn kennis van wild. 2 x in de week brengt hij ons wat er geschoten is van de jacht. Verser kan u niet hebben. Wij bieden u dan alle versnijdingen aan van everzwijn, hert en of ree zoals stoofvlees, gebraad en filet.

Voor vederwild blijven we dichter bij huis of kopen we via Rungis-Frankrijk. Het gaat dan vooral om fazant, wilde eend, haas en patrijs. Wij blijven onze visie trouw en bieden enkel echt wild aan. Dit herkent u vooral aan de voeding en de poten. Als er verse mais in de maag zit bij het kuisen dan worden ze bijgevoederd. En als de poten bijna niet afgesleten zijn dan weet u dat ze niet hebben rondgelopen in de vrije natuur. Daarom kan het zijn dat er soms geen aanvoer is. 

In onze contreien is wild niet altijd toegestaan. Om de dieren en het behoud ervan te beschermen is de jacht per gebied verschillend. Hier in Vlaams-Brabant is het meestal vrij van 10/10 tem 31/12. Dat is dan ook het beste seizoen om wild te eten. Nadien kan u het nog wel verkrijgen maar is dit eerder ingevroren wild. Niets mis mee maar echt wild moet zo vers mogelijk gegeten worden .... dan is dit het lekkerst!

Natuurijk maken wij ook vele afgeleiden van dit lekkere vlees. U vindt bij ons dan ook verschillende soorten wildpasteien huisgemaakt, huisgemaakte verse worst en hamburgers van wild. Wat een heerlijk seizoen!