Menu

De lekkerste rosbief van Rondou.

De lekkerste rosbief van Rondou.

Gepost op: 19 Apr 2021

La vie en rosbief

Deze week staat er in de Knack Weekend een watertandend artikel over rosbief, geïnspireerd op de Provençaalse keuken. Ideaal om tijdens aprilse grillen toch te kunnen proeven van de Franse zon, dan wel op je bord. Het perfecte moment dus om dit sappige, malse stukje rundsvlees wat meer in de spotlight te zetten.

De beste rosbief wordt versneden uit het achterkwartier van de koe, zowel uit de bil als de dikke lende, het stuk rug net voor de staart. De rosbief van de bil noemen we in de volksmond puntje platstuk. Dit is een puntig, driehoekig stuk dat heel geschikt is om klaar te maken voor een grote groep mensen; door de verschillende diktes in hetzelfde stuk komen zowel de liefhebbers van saignant als de fans van iets minder rood vlees aan hun trekken. Daarnaast wordt uit de dikke lende het kleinhoofd gehaald. Deze rosbief heeft net als het puntje platstuk een fijne textuur en zachte smaak maar is veel regelmatiger in dikte. Zo garandeert men dezelfde bakwijze doorheen het hele stuk. 

Als laatste nog wat tips om de rosbief helemaal tot zijn recht te laten komen. Van groot belang is de snijwijze die je hanteert; snij steeds tegen de richting van de vezels in. Lange vezels zijn moeilijker om op te kauwen en maken het vlees taai. Kort afgesneden vezels zorgen voor die sappige, malse structuur kenmerkend aan rosbief. Prikken of porren in het vlees om te controleren wanneer het vlees klaar is, moet zeker vermeden worden. Dit beschadigt de rosbief en zorgt voor verlies van smaakmakende sappen. Test met je handen of het vlees mals aanvoelt of snij het aan nadat het stuk even gerust heeft.

We raden dus aan dat diegene die een abonnement hebben op de Knack Weekend, dit recept eens uitproberen. Hier op onze website staat ook een prachtig recept om de koning van de rosbief klaar te maken. Niet voor niets een eeuwige zondagsklassieker! https://www.slagerijrondou.be/recept/de-koning-van-de-rosbief
http://www.slagerijrondou.be/recept/de-koning-van-de-rosbief
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zo bak je de perfecte rosbief

Haal je vlees minstens een halfuur voor het bakken uit de koelkast. Zo komt het mooi op kamertemperatuur en schrikt het vlees niet als je het in een hete oven legt. Je kan ook onmiddellijk het vlees in de oven leggen op 50°celsius. Niet hoger want vanaf 50°C begin je te garen, onder de 50°C ben je enkel het vlees aan het opwarmen, net zoals je het een halfuurtje uit de koelkast zou leggen. 
Schroei het vlees eerst aan in een hete pan met bruisende boter. Kleur het rondom aan.
Reken 20 minuten op 180 graden Celsius per kilo vlees maar voor het gewicht boven 1 kilo tel je 10 min. extra niet meer. Je kan ook een kernthermometer gebruiken, zo gemakkelijk: 43°C.
Laat het nadien 10 à 15 minuten rusten onder aluminiumfolie of een handdoek voor het aansnijden. Zo vermijd je dat het sap wegloopt dus ook de sappigheid van je stukje rosbief.