1 tot 2 kg eerst op 220°C: 20 minuten en dan op 180°C: 1 u

2 tot 3,5 kg eerst op 220°C: 40 minuten en dan op 180°C: 1 u tot 1,5 u

3,5 tot 5,5 kg eerst op 220°C 40 minuten en dan op 180°C 1,5 u tot 2,5u

5,5 tot 7 kg eerst op 220°C 40 minuten en dan op 180°C 2,5u tot 3u

7kg tot 9 kg eerst op 220°C 50 minuten en dan op 180°C 3u tot 3,5u

9 kg tot 11kg eerst op 220°C 50 minuten en dan op 180°C 3,5u tot 4u


In zijn geheel en niet gevuld:

Dek gedurende ¾ van de baktijd af met aluminiumfolie.

Laat afwisselend bakken aan 1 zijkant, aan de andere zijkant en op de rug, telkens gedurende 1/3 van de baktijd. Bedruip regelmatig met het braadvocht op basis van kalfsfond.

In zijn geheel en gevuld:

Laat gedurende de hele baktijd bakken op zijn rug. Dek gedurende ¾ van de baktijd af met aluminiumfolie. Bedruip regelmatig met het bakvocht.

Hoe het gaarproces controleren?

Bij een niet-gevulde kalkoen: steek met een vork, een mes of een breinaald in het dikste gedeelte van de bouten. Als het sap dat eruit vloeit niet meer roze is, is het vlees gaar.

Bij een gevulde kalkoen: steek met een mes of een breinaald tot in het midden van de vulling. Voelt de punt zeer warm aan, dan is de kalkoen gaar.