Gravy of heerlijke saus bij de gevulde kalkoen

Categorie
Gevogelte

Bij een goed gevulde kalkoen met appeltjes en heerlijke pastinaak of knolselder puree hoort natuurlijk een lekkere smakelijke saus. Bij het braden van een kalkoen, al dan niet gevuld, hebt u de ideale basis in huis om deze saus helemaal zelf te bereiden.

Werkwijze

Neem de gebakken kalkoen uit de braadslee (houdt ze warm onder aluminiumfolie en een handdoek) en maak alle aanbaksels los in de braadslee met een vork en een beetje huisgemaakte fond van Rondou. Giet dit in een steelpannetje en zet op een hoog vuur tot het kookpunt bereikt is. Voeg er dan enkele klontjes koude boter 1 voor 1 aan toe. Laat de saus opnieuw tot het kookpunt komen en voeg er een scheutje porto en room aan toe. (je kan ook enkel room of enkel porto of geen van beiden toevoegen; geheel volgens eigen smaak). Laat opnieuw tot het kookpunt komen. Zet dan het vuur af en giet de saus door een zift om een mooie fluwelen saus te bekomen. Kruid naar smaak nog af met peper en zout.

Deel deze pagina:

Gerelateerd

Gevulde kalkoen is super easy en heel lekker. Kalkoen is wit vlees dus hier past eigenlijk alles bij: kroketjes, puree van aardappelen of pastinaak of knolselder, gestoofde wortelen, gekarameliseerd witloof maar ook een sappige gratin. Kortom dit is een heel dankbaar recept.

Je kan een gevulde kalkoen bestellen, of een gevulde rollade of als je met max. 4 personen bent bestel je gewoon een gevulde kip. We hebben 3 soorten vullingen al dan niet met zwarte truffel (het is maar 1 x feest: zeker vermelden bij opmerkingen: toeslag truffel). Meestal reken je het beste 300g/persoon. Deze kalkoenen zijn uitgebeend dus je hebt wel 2 dikke billen maar al de andere beentjes hebben we er uitgehaald kwestie van weinig verlies te hebben. Peuzelt u graag? Bestel dan een kalkoen in been en vulling apart, maak hier dikke ballen van die je bakt of kookt en serveer ze rondom de gebakken kalkoen in been: Heerlijk op zijn Amerikaans.

U kan natuurlijk ook een ontbeende kalkoen of kip bestellen en je eigen vulling samenstellen. Alles homemade.

GEVULDE KALKOEN VULLING 1: dit is een heel klassieke vulling met kalfsgehakt, gemalen pistaches en geblust met een beetje cognac (toeslag van 10€ per kalkoen indien toevoeging zwarte truffel): €19/kg GLUTENVRIJ,LACTOSEVRIJ

GEVULDE KALKOEN VULLING 2: dit is een heel originele en aparte vulling met gehakt van gevogelte, peperkoek en appeltjes: €19/kg LACTOSEVRIJ

GEVULDE KALKOEN VULLING 3: dit is een heel wilde vulling met kalfsgehakt, kastanjes en boschampignons (toeslag van 10€ per kalkoen indien toevoeging zwarte truffel): €22/kg GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ

Bestel hier uw gevulde kalkoen/kip/kalkoenrollade online

RONDOU zorgt graag voor u dus bij elke bestelling van een gevuld beestje krijgt u er een home made fond van gevogelte gratis bij. Warm dit op, giet een deel ervan in de braadslee zodat u de kalkoen kan oversauzen tijdens het braden. Het andere deel gebruikt u na het braden om een lekkere saus te maken: kalkoen uit de braadslee halen, warm houden op het aanrecht onder aluminiumfolie en handdoek. Ondertussen in een klein steelpannetje klontje boter laten smelten in de rest van de fond, aanbaksel uit de braadpan en vocht indien er nog over is toevoegen, beetje kruiden met peper en zout, eventueel beetje room en/of porto toevoegen en goed laten inkoken. Zeven en klaar is de saus. Smakelijk.

Lees meer

Ingredienten

aanbaksels van de kalkoen, peper en zout, verse room, porto, koude boter, home fond van RONDOU